FAQ

Här finner ni svaren på de vanligaste frågorna om byggnation av nätet samt hur det fungerar för dig som konsument.

 

Vad kostar det att vara medlem i föreningen?

Totalt skall alla hushåll betala 400 kr inklusive medlemsandelen på 200 kr.

Är medlemskapet bindande?

Nej, du kan när som helst gå ur föreningen och det finns inga köpkrav knutna till medlemskapet.

1. Vad är ett fibernät?

Ett fibernät är ett nät med kablar som ligger nedgrävda i marken utanför ditt hus. Det är betydligt säkrare uppkoppling än de ledningar som går upp i luften idag och man kan få tillgång till mycket mer än det man kan få tillgång via ADSL-abonnemanget som de flesta av oss har idag. Detta på grund av att man kan få snabbare och stabilare bredbandsuppkoppling.

2. Vad får man i fibern?

Via fibern kan du få bl. a IP-telefoni, Tv-kanaler, larm och inte minst en snabbare uppkoppling för ditt bredband. Fiberuppkoppling ger en mycket snabbare uppkoppling än vad du kan få via ett ADSL-abonnemang. I Okome kan man t.ex. få max 8 Mbit just nu, att jämföra med 100 Mbit genom fibern.

Vad betalar du för bredband, telefon och tv-kanaler idag ???

3. Vad blir kostnaden?

Kostnaden kan bli lite olika beroende på hur många hushåll vi får med i vår förening. Vi har fått ett pris från Bynet/Ip-only på 14250 per fastighet, sen har vi beviljats ett stöd från
Falkenbergs Sparbanks Framtidsbank på 2000 per ansluten fastighet som är medlem i fiberföreningen.

4. Trådlöst eller fiber?

Det är mycket prat om trådlöst bredband just nu och det är en smidig lösning i storstäder, men ute på landet innebär det att vi skulle behöva ha en mast ungefär var 800:e meter för att få en stabil uppkoppling. Kommunen har tecknat ett avtal med Telia att dom ska bygga ut 4G nätet i Falkenbergs kommun, alla är dock ense om att 4G inte kan ersätt fibern utan vara ett bra komplement om man vill vara mobil.

5. Varför gå med i föreningen?

Fiberkabel är inte en fluga. De större aktörerna är i full gång med att byta ut kopparkabeln i de större städerna och redan nu har minst 20 % av Sveriges befolkning (i princip bara i storstäderna) tillgång till fiberkabel.

Landsbygdens problem är att det inte finns någon ekonomi i att gräva ner kabel här och därför kommer det inte vara aktuellt för någon operatör att bygga i våra trakter i nuläget.Vi vet att fiberoptik är framtiden och att på andra landsbygdsorter där man fått fiber har fastigheternas värde stigit med ca 30 000 – 40 000 kr. För att få någonting gjort så får vi göra det själva…

6. Vad kostar det att gå med senare?

Vad det kommer att kosta att gå med i ett senare skede bestämmer föreningens medlemmar. Tittar man på andra orter har det blivit betydligt dyrare för den enskilde husägaren att gå med efteråt, eftersom jobbet har lagts ned av medlemmar som varit med från början. Man vill naturligtvis ha tillbaka lite för det arbete som gjorts tidigare. Nu ligger priset på 24950 kr.

7. När blir det dags att koppla upp sig?

Vi har under våren 2012 startat upp föreningen, skapat en styrelse och har som mål att söka nya bidrag när det nya landsbygdsprogrammet kommer 2014, ett realistiskt mål mål om vi får bidrag 2015 är att vi börjar gräva våren 2017 för att få ett fullt fungerande fibernät ute på landet.
8. Om jag behöver ekonomisk hjälp

För att stödja investeringar av fiberkabel på landsbygden erbjuder Falkenbergs Sparbank sina kunder ett förmånligt ”Fiberlån”, max 30 000 kronor, utan säkerhet och uppläggningsavgift. Sedvanlig kreditprövning krävs. För ytterligare information om kreditvillkor, kontakta Falkenbergs Sparbank eller läs mer på www.falkenbergssparbank.se/fiberlan

Nyheter